2003 – Afrika-svět zvířátek

Všeobecná fakultní nemocnice Praha 2, Dětské oční oddělení

Afrika svět zvířátek

pro dětské oddělení Oční kliniky ve VFN a 1. LF UK v Praze 2, ulice U Nemocnice 2

7. října 2003 bude v Praze představen další projekt Nadace Archa Chantal pod názvem “AFRIKA – SVĚT ZVÍŘÁTEK”.

Tématem, jak už z názvu vyplývá, je vše, co do Afriky patří. Různá exotická zvířátka a rostliny, tváře domorodých obyvatel. Výtvarnice Markéta Černá opět dokázala udělat příjemné prostředí barev a her, které provází celé oddělení.

Vše začíná na podestě třetího patra, kde nově vytvořenou prosklenou stěnou je již možné vidět výtvarně zpracované povrchy – barevné podlahy , stěny s obrázky, citlivě laděný nábytek a doplňky. V duchu kompozičně sladěného celku zde můžeme shlédnout čekárnu, hernu, lůžkový pokoj, toaletu a koupelničku pro děti i jejich rodiče a svou barevností upoutá i inspekční pokoj a vyšetřovna.

Cílem rekonstrukce a výtvarného řešení bylo vytvořit funkční, nestandardní a hlavně příjemné oddělení pro děti, rodiče i personál.

Léčí se zde děti z celé republiky. Malí pacienti v předškolním a mladším školním věku se zde podrobují různým operacím jako je šilhání, transplantace oční rohovky, odstranění šedého zákalu a náprava vrozených očních vad, ale i léčbám očních úrazů, zánětů aj. Nyní se však mohou těšit , že spolu s příjemným personálem, je zde čeká také příjemné , pozitivní prostředí, které je zbaví strachu, depresí a stesku po domově.

Humanizací dětských nemocničních zařízení se Nadace Archa Chantal věnuje od roku 1993 a po deseti letech její působnosti ,se může představit již osmnáctým šťastným oddělením v České republice.

Celková rekonstrukce si vyžádala téměř 2.500.000 Kč.

Praze 7.října 2003

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *