2004 – Kašpárkův svět

Foniatrická klinika, Všeobecná fakultní nemocnice, Žitná 24, Praha 2

Kašpárkův svět v divadelní skříni

Nadace Archa Chantal a její hlavní partner Nadace KB, a.s. Jistota představují projekt

v čekárně ambulantního provozu na Foniatrické klinice VFN a 1.LF UK V PRAZE 2, ulice Žitná 24

11. října 2004 bude v Praze představen již devatenáctý projekt Nadace Archa Chantal, a to pod názvem „KAŠPÁRKŮV SVĚT V DIVADELNÍ SKŘÍNI“.

Předmětem se tentokrát stala čekárna ambulantního provozu s recepcí a kartotékou. Foniatrie je lékařský obor, který se zabývá poruchami hlasu, řeči a sluchu. Tato Foniatrická klinika zajišťuje jako jediná v České republice komplexní diagnostickou a léčebnou péči ve svém oboru. Má ambulantní i lůžkovou část a na ambulanci funguje několik speciálních poraden podle typu postižení. Prostor čekárny je sice malý, ale pro dětského pacienta nesmírně důležitý. První kontaktní místo, které by mělo v dítěti vyvolat pozitivní emoce.

Velice zdárný barevný návrh vypracovala výtvarnice Jana Žemličková. Vybrala Kašpárka, postavičku známou a oblíbenou snad u všech dětí i dospělých. Jeho divadélko je zde umístěno v prostoru niky, která vznikla po demontáži stávající vestavěné skříně a stala se tak skříní divadelní. Minuty čekání na vyšetření se dají zkrátit hrou. Děti si mohou vyzkoušet svou fantazii, tvořivost i schopnost improvizace. Kašpárek se objevuje hned v několika podobách . Jako principál namalovaný na portálu divadélka, jako maňásek, najdete tu i jeho kostým. Výtvarné motivy se objevují na nové podlaze v podobě barevné intarzie, na rámech nástěnek, lemu dveří, nábytku. Nezbytnou součástí je barevné řešení objektů. Přepracováno bylo sociální zařízení a recepce.

Záměrem rekonstrukce a výtvarného řešení bylo vytvořit nejen funkční, ale i a útulné prostředí všem dětem, jejich rodičům, lékařům i sestrám.

Celková rekonstrukce si vyžádala cca 1.150.000 Kč.

„Srdečně děkujeme sponzorům a všem, kteří na projektu pracovali.“ Chantal Poullain – Polívková

v Praze 1.října 2004

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *