2008 – Večerníček

Pardubická krajská nemocnice, a.s.
3. N.P. lůžkové části dětského pavilonu

Nadace Archa Chantal zakotvila i v krajské nemocnici Pardubice

Snahou Nadace Archa Chantal je připravit a realizovat takovou změnu, která by pro malé dětské pacienty, jejich rodiče, pro samostatné oddělení a jeho pracovníky – lékaře a sestry znamenala celkové zkvalitnění tohoto nemocničního prostoru. Nadace Archa Chantal tvoří svět, který se snaží ulehčit malým pacientům pobyt v nemocnici. Pozitivní psychika je důležitá i pro léčbu.

S tímto cílem přistupovala nadace Archa Chantal i k řešení projektu v lůžkové části dětského pavilonu v Krajské nemocnici Pardubice.

Dětské lůžkové oddělení je v provozu nepřetržitě 24 hodin denně – 12 měsíců v roce. Lze říci, že je jedním z nejfrekventovanějších dětských oddělení, kde nemocné hospitalizované děti tráví mnoho času. Dětská oddělení poskytují dětem od novorozeneckého věku až po dorostový věk specializovanou lékařskou a ošetřovatelskou péči na lůžkách oddělení. Na dětském oddělení pracuje devět odborných pediatrických poraden – alergologie, diabetologie, endokrinologie, gastroenterologie, kardiologie, revmatologie, nefrologie, ultrazvuk a poradna pro rizikové novorozence a kojence.

Výtvarné řešení opotřebovaného a přežitého dětského lůžkového oddělení v dětský svět „Večerníček“ zpracoval pro nadaci Archa Chantal Ing. Arch. Vojtěch Vašek, dlouholetý spolupracovník nadace. Realizátorem projektu byla stavební společnost ABACO s.r.o. Novým pohodlným a funkčním zdravotnickým nábytkem vybavila oddělení společnost Šoral&Hanzlík a stala se tak částečně i partnerem projektu.

Projekt „Večerníček“ v celkové hodnotě 5.446.000 Kč tak zaznamenal stavební, interiérové i výtvarné změny. Na dětském lůžkovém oddělení byla provedena výměna oken, dveří, stavební úpravy, které zahrnovaly i nové dispoziční řešení oddělení, rekonstrukce sociálního zařízení a vybudování nových koupelen vždy pro dva sousedící pokoje, pokládka barevné podlahoviny PVC, výměna stropních podhledů s novým osvětlením, nová kuchyňka a zázemí pro lékaře, herna pro děti. Rekonstrukci elektroinstalace zajistila nemocnice. Zkrátka dětské lůžkové oddělení doznalo bez nadsázky změn „od podlahy po strop“ a podařilo se tak vytvořit oddělení, které je funkční, barevné a příjemné pro děti, rodiče i zdravotníky.

Projekty nadace Archa Chantal jsou finančně nákladné a bez partnerů, kteří nadaci podporují by úsilí o „příjemné dětské nemocnice“ bylo marné.

Snaha zlepšovat prostředí dětských oddělení českých nemocnic tak, aby se v nich malí pacienti cítili opravdu co nejlépe, je však vzhledem k omezenému státnímu rozpočtu závislá prakticky jen na podpoře lidí, kteří mají stejný cíl. Proto Nadace Archa Chantal srdečně děkuje všem, kteří na realizaci projektu přispěli. Děkujeme.

Generální partner:
Provident Financial s.r.o.

Partner:

  • Šoral & Hanzlík s.r.o.
  • Commercbank a.s.
  • Explosia, a.s.
  • Paramo, a.s.
  • VUOS a.s.
  • Winkhaus s.r.o.
  • Skanska DS, a.s.
  • SK-EKO Pardubice
  • Chládek a Tintěra, Havlíčkův Brod a.s.

Sponzorská tabule (PDF, 32 kB)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *