2008 – Park

Nemocnice na Homolce, Praha 5
Dětské a dorostové oddělení

Nadace Archa Chantal vytvořila na dětském oddělení v Nemocnici Na Homolce rozkvetlý park

Nemocnice Na Homolce je od roku 2005 držitelem mezinárodní akreditace nemocnic JCI (Joint Commission International), která pacientovi garantuje, že jeho bezpečnosti v nemocnici a kvalitě poskytnuté zdravotní péče je věnována prvořadá pozornost.

A právě zde proběhla kompletní rekonstrukce čekárny a vstupních prostor, kterou realizovala Nadace Archa Chantal podle výtvarného návrhu Kristiny Kolářové. Nové prostředí zpříjemní dětem i rodičům dobu, kdy čekají na lékařské ošetření.

“Stávající prostředí bylo sice stále udržované, ale už to nebylo to, co děti na první pohled zaujme a odvede jejich pozornost od vyšetření v ordinaci”, přibližuje vedoucí lékař Dětského a dorostového oddělení MUDr. Petr Žáček důvody rekonstrukce. Co je na celé akci pozoruhodné, je fakt, že ji iniciovali sami rodiče malých pacientů. “S nápadem inovovat prostory čekárny tak, aby byly opět pro děti příjemné, místem, kam se budou snad i těšit, přišla jedna maminka, která zároveň nabídla, že část rekonstrukce uhradí z vlastních prostředků. Spolu s ní jsme následně oslovili Nadaci Archa Chantal”, vypráví doktor Žáček.

Nadace zpracovala projekt rekonstrukce a spolu s partnery poskytla potřebné finance. Díky tomu bylo možné pojmout přestavbu komplexně – na podlaze marmoleum s intarziemi, nové omítky a malby, světla, barevné vypínače a zásuvky, staré sedačky nahradí parkové lavice, přebalovací pulty, hrací altánek pro děti, mobilní hračky, výtvarné dekorace na stěnách apod., to vše v duchu dětského světa “Park”. “Čekárna je též tlumeně ozvučena a kromě hudby budeme pouštět zvuky, které mohou děti slyšet v lese nebo v parku, jako je zpěv ptáků a zvuky probouzejícího se lesa. Tento nápad paní Chantal Poullain se mi ohromně líbí a vím, že s muzikoterapií na dětských odděleních začala již před 15 lety, kdy vnikl první projekt nadace Archa Chantal”, doplňuje doktor Žáček, který věří, že takové prostředí bude malé pacienty u lékaře méně stresovat. “Těší mě, že sem rodiče chodí s dětmi rádi a jsou natolik spokojeni s naší péčí, že se chtějí sami podílet i na tom, jak to tady vypadá. Je to pro nás – kromě úspěchů při léčbě našich pacientů – výraznou vzpruhou v naší práci. Rád bych všem touto cestou poděkoval”,uzavírá MUDr. Žáček.

Všichni doufáme, že pokud tento projekt přátele nemocnice a sponzory dostatečně zaujme, dočká se dětské a dorostové oddělení dalších “pohádkových” prostor.

Snaha zlepšovat prostředí dětských oddělení českých nemocnic tak, aby se v nich malí pacienti cítili opravdu co nejlépe, je však vzhledem k omezenému státnímu rozpočtu závislá prakticky jen na podpoře lidí, kteří mají stejný cíl. Proto Nadace Archa Chantal srdečně děkuje všem, kteří na realizaci projektu již přispěli. Děkujeme.

Srdečně děkujeme všem, kteří laskavě přispěli:

  • Dáňa, Pergl a partneři, advokátní kancelář
  • Jela Kúšiková
  • Pfizer s.r.o.
  • Moucal podlahoviny s.r.o.
  • Winkhaus ČR, s.r.o.
  • A Care s.r.o.
  • Roman Hütter
  • Schneider Electric CZ
  • Cofidis s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *