2010 – Svět v oblacích

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
Klinika dětí a dorostu, II. lůžková část

Svět v oblacích

Nadace Archa Chantal předala dětským pacientům ve FN Královské Vinohrady “Svět v oblacích”.

Praha, 29. června 2010: Nově vybavené prostory lůžkového oddělení Kliniky dětí a dorostu ve FN Královské Vinohrady symbolicky předala dětským pacientům Chantal Poullain Polívková. V rámci projektu “Svět v oblacích” zde Nadace Archa Chantal vytvořila prostředí, které by mělo hospitalizovaným dětem maximálně zpříjemnit období strávené v nemocnici. Úprava lůžkového oddělení navázala na rekonstrukci ambulantní části kliniky, která byla provedena v rámci projektu “dětský svět Farma” v roce 2007.

“Svět v oblacích je jeden z téměř tří desítek dětských světů, které Nadace Archa od roku 1993, kdy byla založena, ve státních zdravotnických zařízeních v České republice vytvořila. Veškerá naše snaha směřuje k vytvoření podmanivého prostředí pozitivně působícího na dětskou psychiku. Změnou neutěšeného prostředí v útulná, příjemná místa se malý pacient stává součástí kouzelného světa. Touto hrou se dítě lépe vyrovná s pobytem v nemocnici, zbaví se stresu a překoná odloučení od rodičů,” řekla při předání prostor Chantal Poullain Polívková.

“Díky spolupráci s Nadací Archa Chantal se nám již dříve podařilo zútulnit ambulantní příjem v přízemí a jsem rád, že nyní můžeme veřejnosti představit i nové interiéry lůžkových oddělení. Jako lékař mohu potvrdit, že psychika hraje při léčbě důležitou roli, a proto věřím, že nové prostory přispějí k rychlejší a snadnější léčbě našich dětských pacientů. V barevném a veselém prostředí se nakonec dobře cítíme i my, zdravotnický personál,” doplnil MUDr. Vladimír Volf, Ph. D. primář Kliniky dětí a dorostu FNKV.

Projekt “Svět v oblacích” byl vytvořen podle výtvarného návrhu Kristiny Kolářové, absolventky Vyšší odborné školy Umělecko-průmyslové v Praze – obor design herních a dekorativních předmětů, která výtvarně řešila již celou řadu dětských koutků a mateřských škol. Lůžková část, které se proměna týkala, je rozdělena na 1. lůžkové oddělení pro větší děti a dorost (děti starší tří let) a 2. lůžkové oddělení pro kojence a batolata (do tří let věku). V obou odděleních byly použity veselé barvy, které se prolínají celým pavilónem. Motiv světa v oblacích je nejvýraznější v herně pro větší děti, která je vybavena funkčním barevným nábytkem, jako jsou stoly, židle, knihovna, police, pohodlný gauč a lavice, do které se dají uložit hračky. Děti zde najdou balóny, duhu, ptáky, letadla a jiné mobilní prvky. Hračky pro oddělení věnovala firma Pompo spol. s.r.o. Na jednom z balónů je k vidění autorská kresba pana Němečka, autora časopisu Čtyřlístek, která je vytvořena speciálně pro tento projekt. Na celém oddělení jsou nainstalované nové barevné ochranné lišty na zdi, které mají jak funkční, tak dekorativní charakter. Každý pokoj má svou barvu a je vyzdoben obrázky a dřevěnými dekoracemi, aby působil útulněji. Chodba je vybavena novými skříňkami a židlemi. Samozřejmě je také vyzdobena dětskými obrázky a dřevěnými dekoracemi. Ve vyšetřovnách jsou umístěny mobilní hračky, které odpoutávají pozornost dětí od vyšetření či jiného lékařského zákroku. Rekonstrukcí prošla i nově zřízená část v přízemí. V jejím rámci zde umístěny nové praktické přebalovací pulty, nad kterými jsou umístěny dřevěné kolotoče pro miminka, nové židle a nábytek.

Snaha zlepšovat prostředí dětských oddělení českých nemocnic tak, aby se v nich malí pacienti cítili opravdu co nejlépe, je však vzhledem k omezenému státnímu rozpočtu prakticky závislá jen na podpoře lidí, kteří mají stejný cíl. Nadaci Archa Chantal se v tomto roce podařilo zrekonstruovat toto oddělení díky benefičnímu koncertu Ivy Bittové, na kterém se vybralo přes 115 000 Kč, a projektu Rádia City Rozsviťte s námi Prahu, kdy se pomocí DMS zpráv vybralo na tento projekt 141 642 Kč. Zbývající část pokryly dary ostatních dárců. Naše díky patří i firmě A-CARE, která dlouhodobě podporuje činnost nadace. Nadace Archa Chantal mnohokrát děkuje všem, kteří podpořili realizaci projektu “Svět v oblacích”.

 

Sponzorská tabule (PDF, 116 kB)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *