2016 – Svět v lese

Klatovská nemocnice a.s.
Dětské ambulantní oddělení

Nadace Archa Chantal vytvořila z čekáren dětských ambulancí lesní mýtinu

Dětské oddělení Klatovské nemocnice se trvale snaží zpříjemňovat své prostory, aby se v nich malí pacienti cítili co nejlépe a pokud možno pozapomněli na zdravotní problémy. Z tohoto důvodu loni nemocnice navázala spolupráci s Nadací Archa Chantal herečky a zpěvačky Chantal Poullain, která se zabývá právě zkrášlováním dětských zdravotnických zařízení. Čerstvým výsledkem spolupráce je přeměna čekárny dětských ambulancí v lesní mýtinu. Nadace na stavební úpravy a výzdobu přispěla částkou převyšující 420 tisíc korun.

Zatraktivnění čekárny dětských ambulancí v monobloku Klatovské nemocnice proběhlo ve třech etapách. „V první byla odstraněna příčka, která oddělovala dva menší prostory. Čekárna je tak vzdušnější a děti mohou pod dozorem rodičů využívat více místa,“ popisuje manažerka kvality nemocnice Vladimíra Nováčková. Následně se vyměňovala podlahová krytina, stropní podhledy a dělala se barevná tematická výmalba. A v poslední etapě se instalovalo obložení a dřevěná výzdoba a herní prvky. Práce se konaly zpravidla přes víkendy, aby nebyl narušen provoz ordinací.

Nadace Archa Chantal připravuje pro každé zařízení jiný tematicky odlišný projekt. Pro Klatovy připravili architekti nadace Svět v lese. Ze stěn tak na děti shlížejí lesní zvířátka, některé i jako hrací prvky. Dotázaným rodičům i dětem se nové úpravy líbí. „Návštěvu doktora berou děti vždy jako nutné zlo, které je navíc často spojené s nějakou bolestí. V tomto prostředí je při nejmenším snadnější případné čekání vydržet a děti před vyšetřením zklidnit,“ říká jedna z maminek Jana Šůsová.

„Jménem pacientů i naším děkujeme nadaci za přízeň a doufáme, že tím její pomoc nekončí. Již během května se uskuteční malování oddělení kojenců a větších dětí, aby byla více barevná. A jsme s nadací předběžně dohodnuti, že někdy v budoucnu zatraktivníme právě i tyto lůžkové části,“ říká vrchní sestra dětského oddělení Gabriela Kubíková.

Kromě nadace patří dík i jejím sponzorům a dárcům, kteří ji už více než 20 let podporují. Nadace Archa Chantal vznikla z iniciativy Chantal Poullain-Polívkové v roce 1993. Její filozofií je humanizace dětských zdravotnických zařízení. „Důvod, proč o tohle všechno usiluji je prostý, v nemocnici by se nemělo léčit pouze tělo, ale i obolavělá duše. Pohoda a harmonie jsou přece základním předpokladem fyzického zdraví,“ vysvětluje vznik nadace Chantal Poullain s tím, že v 90. letech byla spousta zdravotnických zařízení, i těch pro děti, smutných a neútulných. „Proto jsme se rozhodli zateplovat studené neosobní prostředí barvami, obrázky, hernami, navodit u dětí pocit bezpečí a zmírnit jejich duševní strádání či strach,“ doplňuje herečka.

Nadace Archa se od svého vzniku podílela na realizaci už téměř padesátky podobných projektů v celkové hodnotě přes 53 milionů korun. Více info o nadaci je na jejím webu www.archa-chantal.cz.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *